SESTERVIKENS FRUKTODLINGAR

Cafe

Våren 2013 som pdf

Sestervikens Fruktodlingar

1918 kom Lars mormor och morfar, Ester och Henrik, till Svanesund på Orust. Där etablerade de en rik fruktodling och levererade saft, sylt, läsk och bär som lastades på ångbåt direkt vid bryggan. Idag sköts odlingarna endast för husbehov.

Fruktodlingens ekonomiska verksamhet ligger i träda.

URKLIPP

Barley water

8 stora ekologiska citroner
2 burkar honung
4 liter vatten
2  1/2 dl ekologiska kornflingor
6 liter vatten

Skrubba och skiva citronerna. Lägg dem i ett kärl som rymmer 11 liter.
Lägg honungen på citronerna.
Koka bredvid upp kornflingorna i 4 liter vatten. Låt det småsjuda i minst 30 minuter.
Under tiden kokas 6 liter vatten som hälls över citronerna och honungen. Man kan ta lite av det heta vattnet till att få ur all honung ur burkarna.
När kornvattnet sjudit färdigt hälls även det över citron och honungsblandningen.

Låt blandningen svalna.
Vill man behålla citronerna kan man fiska upp dem med hålslev och lägga dem på ett fat. Sila sedan drycken genom duk så kornflingorna separeras. Lägg tillbaks citronerna och servera väl kyld. Gärna med is.

En kommentar på “SESTERVIKENS FRUKTODLINGAR
  1. Lullan Backman skriver:

    Tack för en underbar eftermiddag på bryggan med jättegoda nybakade våfflor, ekologisk blåbärssylt och härligt kaffe. Alldeles stilla låg viken, man kunde lyssna till tystheten och bara njuta! Hitta hit till denna oas i Svanesund!

Lämna ett svar till Lullan Backman Avbryt svar